provincie Noord-Brabant provincie gelderland provincie Limburg Nordrhein-Westfalen Interreg Deutschland Nederland EU
Tsaren met de trein
Koninklijke reizigers namen ook de trein over het Duits Lijntje. Koningen en koninginnen, (kroon)prinsen, keizers en tsaren. Vooral leden van de koningshuizen van Engeland, Wales en Pruisen en de Tsarenfamilie uit Rusland reisden via het Duits Lijntje om elkaar op te zoeken. Dat gebeurde vooral tussen 1888 en 1914. Speciaal voor hen werden extra treinen gebruikt. De keizer van Duitsland had zelfs een privétrein. De NBDS had voor speciale reizigers twee rijtuigen gekocht van de voormalige Nederlandse koninklijke trein. Daarnaast heeft de NBDS zelf een wagon omgebouwd tot een luxe 1e klasse rijtuig met toilet. De trein bestond naast de speciale wagon uit gewone rijtuigen waarin het gevolg van de speciale reiziger meeging. Maar soms reisde de adel in vermomming, met de gewone mensen mee.
Keizer Wilhelm II
Op weg naar zijn nicht koningin Victoria van Engeland kreeg de Duitse keizer Wilhelm II uit handen van de stationschef van Gennep een telegram met het bericht dat hij opa was geworden.

Kanselier Bismarck
De Duitse kanselier Bismarck reisde uit Frankrijk over Antwerpen en Roosendaal naar Berlijn terug toen zijn trein tussen Uden en Mill stopte. Naar verluidt keek hij boos uit het raam en zag hoe een ‘boerke’ uitstapte en naar zijn huis wandelde. De boer had grond verkocht voor de bouw van het Duits Lijntje op voorwaarde dat op zijn verzoek de trein bij zijn huis zou stoppen.

 

Bekijk ook de video 'De Tsaren en Keizersroute' van ©Filmwerkgroep CMN of download de fietsroute gratis als pdf of GPS-route.