provincie Noord-Brabant provincie gelderland provincie Limburg Nordrhein-Westfalen Interreg Deutschland Nederland EU
Het Duits Lijntje is te waardevol om verloren te laten gaan. Het landschap en de verhalen zijn belangrijk voor de Liempdse cultuurhistorie en die van de hele gemeente Boxtel.
Omstreek 1900 was Boxtel door het Duits Lijntje uitgegroeid tot een belangrijk knooppunt in het Europese spoorwegnet. Talrijke vorsten reisden in deze periode via Boxtel. Ongetwijfeld maakten ook vele bedevaartgangers de rit over het Duits Lijntje om in Boxtel het Heilig Bloedwonder te gedenken. Het kunstwerk bij station Liempde herinnert aan deze periode.
Het Duits Lijntje vormt een belangrijke ecologische verbinding tussen het Dommeldal en De Geelders. Het spoor loop dwars door De Geelders, één van de belangrijkste natuurgebieden van nationaal landschap Het Groene Woud. Er wordt een nat 'kralensnoer' gerealiseerd tussen beide gebieden om ze zo te verbinden. Doelsoorten voor deze EVZ zijn onder andere kamsalamander, groene kikker, bont dikkopje, bunzing, das, boomkikker en libellen. 

Langs het spoor bevinden zich waardevolle cultuurhistorische elementen zoals het station in Liempde en de spoorbrug over de Dommel.

 

Bekijk ook de video van ©Filmwerkgroep CMN waarin bijna alle haltes op de route van Boxtel naar Wezel virtueel worden gepasseerd.

Voor meer recreatieve en toeristische informatie over Boxtel kijkt u op www.vvvboxtel.nl

Volgende halte >