provincie Noord-Brabant provincie gelderland provincie Limburg Nordrhein-Westfalen Interreg Deutschland Nederland EU
het groene woud

Hart van Brabantstad

Breda, Eindhoven, Helmond, s-Hertogenbosch en Tilburg vormen samen BrabantStad. Nationaal Landschap Het Groene Woud vormt het 'groene hart' van dit stedennetwerk. In 2004 is Het Groene Woud door het Rijk betiteld als Nationaal Landschap. Het Groene Woud telt in totaal 35.000 hectare. Het gebied heeft een gebiedskern van 7.500 hectare natuur bestaande uit bossen, moerassen, heide en agrarisch populierenlandschap. Door deze zeer gevarieerde natuurkern, in combinatie met een omliggend cultuurhistorisch waardevol landschap biedt Het Groene Woud een ongekende mix van natuur, cultuur en vermaak. Het gebied biedt mensen de mogelijkheid om naast het drukke stadsleven maximaal te genieten van een uniek natuur- en cultuurlandschap. Het Groene Woud blinkt uit door het groene karakter, de kleinschalige openheid, samenhangende complex van beken, bolle akkers, kampen, bossen en heides.

Natuurgebied De Geelders

Niet voor niets is de Geelders een natuurkern van Het Groene Woud. Via kronkelende paden sta je plotseling oog in oog met een grazende ree. Dan loop je weer over brede historische bospaden, het volgende moment, moet je om droge voeten te houden via een kleine spannende boombrug over een diepe greppel vol met water. Het afwisselende boslandschap met open heideveldjes, kronkelende beekjes nodigt uit tot een boeiende wandeling.

De Geelders is alleen opengesteld voor wandelaars. Het gebied is overal vrij toegankelijk, de wandelaar mag ook van de paden af. Zon vochtig bos met al die zeldzame planten en dieren leent zich minder goed voor ruiters, mountainbikers of gemotoriseerd verkeer, dus die zijn niet toegestaan. In het bos heeft Staatsbosbeheer twee wandelroutes uitgezet vanaf twee parkeerplaatsen: aan de noordzijde van het gebied aan de Schijndelse Dijk en aan de zuidzijde bij café 'Het Groene Woud'.

 

Meer informatie over Het Groene Woud vindt u op www.vvvhetgroenewoud.nl